Blog

A shaggy szőnyeg tisztítása házi praktikákkal

2021.05.25 08:52

A hosszú szálú szőnyegek tisztítása közel sem egyszerű, hiszen a szennyeződés eltávolítása mellett arra is ügyelnünk kell, hogy a szőnyeg szálainak épsége is megmaradjon. Ezért mindenképp olyan tisztítási eljárásokra van szükségünk, amik egyszerre hatékonyak, ugyanakkor kíméletesek is.

A shaggy szőnyeg tisztítása házi praktikákkal

A hosszú szálú szőnyegek nagyon kedveltek mostanság, hiszen jól mutatnak, feldobják és szebbé varázsolják a nappalit és a ház többi helységeit, ugyanakkor nagyon puhák is. Bár tudjuk, hogy a shaggy szőnyeg tisztítása nem lesz egy egyszerű menet, mégis szívesen tesszük le mellettük a voksunkat. Az igaz, hogy az ilyen típusú szőnyegekben könnyebben ragad meg a szennyeződés és nehezebb is azt eltávolítani, azért mégsem lehetetlen. Van, hogy a porszívózás már nem elég, ilyenkor lépnek életbe a szőnyegtisztító szerek. A mai, modern porszívók roppant hatékonyak, azonban a szívóerejük könnyedén hátránnyá válhat, ha a szőnyeg anyagához mérten túl erőteljes a tisztítási folyamat.

A rendszeres tisztítással, gondozással nemcsak az élettartama növelhető meg, de az egészségére is pozitív hatással van, ugyanis a megbújt atkák elpusztításra kerülnek a tisztítás során.

Modern szőnyeg tisztítása makacs foltok esetén:

Amennyiben folt kerülne a szőnyeget, legyen az kilöttyenő vörösbor vagy bármilyen színes folyadék, étel, akkor egy nagyobb alakú szivacs segítségével samponos vizzel dörzsöljük át az érintett területet. Ha szükséges, meg is ismételhetjük egymás után többször a műveletet, mert így fokozatosan el fog tűnni a folt. Ha nem tűnik el a folt a samponos kezelés után sem, akkor érdemes szőnyegtisztítóba vinni a szőnyegünket.

Citrom és ecet:

Tegyünk egy kis vödör meleg vízbe másfél pohár ecetet és ugyanennyi citromlevet.

Keverjük el, majd egy erre a célra kiválasztott hosszabb, puhább sörtéjű kefével sikáljuk át a szőnyeget. Nem kell lecsepegtetni a kefét, ha átázik a szőnyeg, nem gond, hiszen a cél az, hogy átmosódjon. Ha készen vagyunk, akkor öblítsük ki alaposan, majd tegyük ki a szabad levegőre száradni.

A zsíros foltokkal szódabikarbóna vagy finom liszt segítségével bánhatunk el. Ezek beszívják a zsíros anyagokat. Ez után elég kiporszívózni a szőnyeget és a foltot átmosni mosogatószerrel.

A hosszú szálú szőnyeget érdemes hetente 2-3 szor porszívózni, hogy ne lapuljanak össze a szálak és tiszta is maradjon. Nem csak a shaggy szőnyeget hanem bármilyen más szőnyeget; futószőnyeg, gyerekszőnyeg, hálószobaszőnyeg, érdemes hetente többször is kiporszívóznunk, hogy tisztán tudjuk tartani.