Blog

A szőnyeg vásárlás során fennálló kérdések

2021.04.29 10:38

Melyik szőnyeget válasszuk?

Kevés lakberendezési kiegészítőnek van olyan döntő befolyása egy helyiség hatására, mint a szőnyegnek. Az otthonosság garanciájaként melegségről gondoskodik, de akkor is főszerepet játszik, amikor a dekoratív hatásról van szó. A méretek, formák, színek és anyagok változatossága miatt azonban nem is olyan egyszerű kiválasztani a megfelelő szőnyeget.

A szőnyeg vásárlás során fennálló kérdések

Milyen szőnyegméret a megfelelő?

Ha szőnyeg túl sok helyet foglal el, az kisebbnek mutatja a helyiséget. A túl kicsi szőnyegek ugyanakkor elveszettnek hatnak és gyakran észrevétlenek maradnak. Ha a szőnyeg illik a helyiség arányaihoz, akkor rendben van az arányosság. Ha valaki ennek ellenére bizonytalan abban, hogy milyen szőnyegméret a megfelelő, vásárlás előtt jelölje ki ragasztószalaggal a szőnyeg kívánt helyét. Ezenkívül az ajtónyitás sugarát is számításba kell venni, így elkerülhetjük, hogy az ajtó fennakadjon a szőnyegen.

Ha például az ebédlőbe, az étkezőasztal alá választunk szőnyeget, akkor célszerű olyan méretűt venni, amelyik elég nagy ahhoz, hogy az asztal és az összes szék elférjen rajra.

A hálószobába minden esetben az ágy méretéhez és helyzetéhez igazítsuk a szőnyeget.

Melyik szőnyeg illik a berendezéshez?

Színek és minták tekintetében is van néhány hasznos alapszabály. Aki szereti a kontrasztokat, az gondoskodjon arról, hogy a szőnyeg, a padló és a bútorok is ragyoghassanak. Sötét padlóburkolatokon és sötét színű bútorok közelében a világos szőnyegek csodálatosan frissítően hatnak; a világos, időtlen parkettát izgalmasabbá teszik a sötét, extravagáns szőnyegek. Általánosságban az alábbiakat kell szem előtt tartani: Akinél a berendezés klasszikus és inkább semleges vagy fehér színű, az a szőnyegválasztásnál nyugodtan lehet bátrabb a színeket és mintákat illetően. Különleges bútorok környezetében az egyszínű szőnyegek nyugodt látványról gondoskodnak.

Más és más szőnyegre van szükség egy nappaliba, másra egy gyerekszobába és megint másra egy úgynevezett központibb helyre, ahol sok a jövés-menés, gondolunk itt például az előszobákra, folyósokra.

Mivel itt általában nagyobb igénybevételnek vannak kitéve szőnyegeink, ezért ide érdemesebb strapabíróbbakat vennünk, illetve olyanokat, amik könnyen tisztíthatóak. Ideális választás ebben az esetben egy mutatós futószőnyeg.

Legnépszerűbb szőnyegek:

Shaggy szőnyeg, rongyszőnyeg, futószőnyeg, fürdőszoba szőnyeg, modern szőnyeg és a gyerekszőnyeg.